Laga mat i en vedspis

by Peter Larsson on November 19, 2012

spisAtt laga mat är något som många riktigt älskar och vill man ha ett perfekt resultat så måste man ha de rätta verktygen. Samma sak som när vi gör en pizza hemma men resultat blir inte detsamma som i en pizzeria eftersom ugnen inte är densamma.Samma sak gäller med bröd etc. som bakas i en stenugn där resultat blir alltid blir perfekt. Om du har en vanlig spis hemma så räcker det till mycket, men inte till allt. Så om du bor i hus eller villa så kan du faktiskt kombinera uppvärmning med matlagning genom att skaffa en vedspis och på detta sätt även sparar el.

Idag så finns det olika typer av vedspisar som är tillverkade av olika typer av material. Det vanligaste är den som är gjord av gjutjärn och passar till de flesta, men om du skall även passa på att även värma upp huset på samma gång så är det bättre att välja en vedspis som har täljsten. Fördelen med täljsten är att materialet drar till sig värmen och du slipper elda. Tillexempel så kan en enda eldning i en vedspis som har täljsten räcka till i timmar för matlagning, vilket skiljer sig mycket från den av gjutjärn som är mer beroende att det eldas hela tiden.

Samma sak gäller för vanliga typer av ugnar där man med fördel väljer täljsten för uppvärmning på grund av dess effektivitet. Den enda nackdelen som många ser det är att en vedspis som är gjord av täljsten är dyrare, men om du tänker på fördelarna så kommer den att betala sig själv och det blir alltid ett snabbt och perfekt resultat av matlagningen och uppvärmningen på samma gång.

Det finns också kassetter som man sätter in i befintliga ugnar som kakelugnar etc. och det kan vara en fördel för många. Kassetter kostar inte lika mycket och har också den höga effekten med hjälp av täljsten. Om man inte vet vilken typ man skall välja så skall man utgå ifrån vad man skall använda en vedspis till, men i alla fall så är en av täljsten det bästa valet.

En separat vedspis av täljsten eller kassetter är mest en fråga om hur det ser ut i ert hem och hur ni skall använda den.  Har ni en kakelugn så är det enklare att sätta in kassetter, och skall det planeras för ett nytt kök så kan man passa på att sätta in en vedspis av täljsten på en gång.

{ 1 comment }