Skillnaden mellan olika kompressorer

Teknik

Skillnaden mellan olika kompressorer

kompressor

Olika typer av verktyg måste vi använda för att ett jobb skall bli bra utfört och även att det inte heller skall ta så lång tid. Många idag använder många eldrivna verktyg som borrmaskiner, slipmaskiner, skruvdragare etc. men många har även ett annat behov vilket gör att man kanske köper hellre en skruvdragare eller borrmaskin som är batteridriven. Tryckluft är ännu ett sätt att använda olika typer av verktyg på och de drivs helt enkelt av tryckluft på flera bar som går att de roterar. Vissa verktyg passar bättre till tryckluft än andra som slipmaskiner, mutterdragare, måleriprodukter och mycket mer.

Fördelen med dessa verktyg är de är hållbara och kraftfulla när de används i en industri eller i ett hemma garage. Detta beror på att man måste ha kompressorer eller kompressor som arbetar upp trycket och här så finns det även olika modeller att välja mellan så som skruvkompressorer och kolvkompressorer. Vi skall förklara skillnaden mellan dem så att du väljer rätt.

Om vi börjar med kolvkompressorer så är det kompressorer som drivs av kolvar och trycket som byggs upp behålls i luftbehållaren. Det finns de som är oljesmorda och även de som är oljefria. När man talar om arbetsområde så är kolkompressorer bäst för hemma användaren eller när ett företag har mindre tryckluftsbehov. Det beror så klart mycket på vilka verktyg som man använder och hur mycket kraft som de behöver. Det står också på respektive verktyg, och en grundregel är att när man använder ett verktyg så skall en kompressor vila i ett par minuter mellan motorgången annars räcker kraften inte till.

När vi kommer till skruvkompressorer så finns det även vätskeinsprutad och torrgående modeller. En skruvkompressor är det som används mest inom industrin där man har ett stort behov. Den torrgående modellen av skruvkompressorer passar den mindre industrin och vätskeinsprutade skruvkompressorn för stora industrier där behovet är större. Skruvkompressorer sparar också på miljön med varvtalsstyrning som är viktigt idag när elpriset är så högt.

Det viktigaste är ändå att se till att man inte köper en för klen modell. Det är bättre att gå upp ett steg så att motorn inte jobbar hela tiden för att då kommer den säkert inte att bli så långvarig så tänk smart och långsiktigt. Prisskillnaderna är stora mellan skruvkompressorer och kolvkompressorer där en skruvkompressor kostar mer på grund av sin mer avancerade teknik samt arbetsområde. Då återstår det bara för er att välja modellen och tänk på att en bra kompressor kommer att hålla under väldigt många år. En utav de mest kända tillverkarna är Atlas Copco.