Olika Ljus baserade displayer och hur de fungerar

by Peter Larsson on December 12, 2012

led-displayNu för tiden kan man välja mellan olika material när det kommer till displayer. Vilken som är bäst kan bero på olika faktorer.

LED displayer är baserade på ljus, själva ordet betyder Light Emitting Diodes. De fungerar genom att dioederna får ljuset att gå i enbart en riktning och de strålar i ett relativt smalt ljusspektrum.

En fördel med LED displayer är att de är mycket effektiva. Man behöver inte använda mycket energi för att få dem att fungera. De avsöndrar heller inte mycket värme. Idag satsar man mer och mer på LED displayer även för andra anledningar. De innehåller inte bly och kvicksilver och är därför miljövänliga. Däremot är dioderna känsliga för temperaturen runt omkring dem, det får inte vara för varmt där man har en LED display. Man måste se till att det är väl ventilerat och håller en stadig temperatur.

Det finns olika sätt att montera en LED display. För utomhus använder man ofta systemet med individuell montering. Man använder sig av röda, gröna och blå dioder för att skapa ett ljusspektrum. Dessa sätts på perfekt avstånd från varandra, ofta i ett fyrkantigt spektrum. Det vanliga är en rektangulär display, en LED Matrix. Världens största LED display är 500 meter lång och finns i Kina.

Inomhus använder man ofta hellre ett system där de tre färgerna sätts samman i ett pixel. Man sätter sedan ihop ett stort antal pixel för att få en hel LED display. En nackdel med detta är att man inte kan se displayen från samma avstånd som när man monterar varje färgdiod separat. Allt efter som man utvecklar tekniken har man dock börjat använda denna form av LED matrix även utomhus.

Tack vare den höga färgtemperaturen upplevs ofta en LED display som ljusstark. Det är möjligt att variera ljusstyrkan och även färgen. Den svarta kontrasten är klar och även andra färger tydliga. Detta får man genom att de tre olika färgerna i dioderna blandas. Samtidigt är det möjligt att dimma vissa delar av LED displayen vilket också ger en klarare bild.

Man får hög valuta för pengarna med en LED display eftersom den håller länge. Det beräknas att en vanlig LED lampa kan lysa i upp till 100, 000 timmar. Fler och fler väljer denna sorts displayer, de har många fördelar. Eftersom de är tunna, behöver man inte använda så mycket material när man tillverkar dem. Det gör det också lättare att transportera och flytta runt dem.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: