Kungliga möbler

by Peter Larsson on November 22, 2012

kungGustavianska möbler är fortfarande mycket populära. En stil som började för mer än trehundra år sedan passar fortfarande in i det svenska folkhemmet, vare sig det är för vardag eller fest.

Många har växt upp med gustavianska möbler, speciellt lite äldre människor. Stilen kännetecknas av enkel elegans. Det skulle vara harmoni och måttfullhet i ett rum. Dekorationerna togs från antiken med medaljonger, girlanger och festonger. Dessa placerades ofta sparsamt och diskret på sidan av bord och stolar.

När man väljer möbler för äldrevård är det viktigt att kombinera stil, bekvämlighet och säkerhet. Äldre personer har speciella behov för att kunna klara sig själva. Saker som andra tar för givet kan vara svårt för dem. Istället för att bara köpa praktiska möbler för äldreboende väljer nu många omsorgsgivare att också tänka på det estetiska. Man tar hela personen i beaktande när man planerar ett äldreboende.

Gustavianska möbler är redan väl lämpade som möbler för äldreboende. I tillägg finns det tillverkare av gustavianska möbler som anpassar dem för de äldres behov. Ofta har gustavianska stolar, till exempel, raka ben. Med en liten tillsats, små hjul, på de främre benen kan personen sätta sig ner för att sedan lätt dra stolen dit man vill ha den. Detta kan underlätta när man vill sätta sig vid ett matbord. Man kan få hela matgrupper i gustaviansk stil med specialmått så de äldre inte behöver böja på benen så mycket för att kunna sätta sig ner och äta.

Det är också vanligt med gustavianska karmstolar. Med sin breda rygg och sits är de mycket lätta att ta sig i och ur för äldre. Man kan komplettera dem med kuddar, samt höja benen ytterligare. En elegant stol, med de bekvämligheter som behövs. När gustavianska möbler tillverkas för äldrevård brukar man förstärka ben och stomme lite extra. Detta gör att de kan stå emot de slitningar som lätt kan uppstå när man inte rör sig så smidigt. En populär karmstol är Gripsholmsfåtöljen. Den är så vanlig i svenska hem att man kanske inte tänker på att det är en gustaviansk möbel.

Många gustavianska möbler är både stadiga och bekväma. Tack vare sin elegans är de även mycket uppskattade. Faktum är att många äldre troligen har med sig en hel del gustavianska möbler  hemifrån. Att använda dem för att möblera allutrymmen och matsalar skänker ofta glädje till de äldre. Nytillverkade möbler för äldrevård har alla de små detaljer som behövs för säkerhet och komfort.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: