Komposter och modernt utomhusdass

Miljö

Komposter och modernt utomhusdass

mulltoa-kompostNär man talar om sommarstugor, fritidshus, husvagn etc. så har så klart alla ett behov att gå på toaletten mellan varven och idag så kan man välja mellan olika modeller. Det finns idag modernt utomhusdass och den varianten som du tänker på är en vanlig mulltoa eller som de också kallas för en torrtoalett. Vilken typ av modernt utedass som man skall välja är beroende på utgångsläget som man har på platsen som den skall användas på. Är det ett en plats där det inte finns vatten så är mulltoa, torrtoalett eller förbränningstoalett ett bra val och vad skiljer dem åt egentligen då?

Om vi börjar med en torrtoalett som en mulltoa är så finns de i olika modeller där vissa är mer avancerade än andra. Om man tar en billig torrtoalett och mulltoa så går det ut på att göra jobbet själv, vilket betyder att man måste själv blanda avfallet så att det blandas. Det kan vara mycket jobb ibland för att få en miljö inomhus där man riktigt trivs utan en massa avloppslukt. Eftersom det är viktigt på en mulltoa att man ”spolar” alltså komposterar rätt så är det bättre med en automatisk eftersom också barn har en förmåga att lätt glömma det. Det kostar lite extra men det är det värt.

Mer om komposter
När man tittar på en kompost så ser man at det även finns olika modeller där vissa står på backen och vissa även på ben. En sak som är viktig för att en kompost skall fungera riktigt bra är att maskar skall leta sig dit och bryta ned jorden. En modell som står på backen är därmed att rekommendera. Faktiskt så är även ibland de billigare modellerna bättre än de dyra många gånger eftersom materialet är mycket dyrare på de som kostar mer, men funktionen sämre.

En modell som står på backen och är tillverkad i plast kommer man väldigt långt med. Dessa modeller av kompost är också de som är det billigare alternativet och du kommer att kompostera på bästa sättet möjligt. Ju mer värme det blir under vintern desto bättre kommer komposteringen att fungera och även maskarna kommer att leta sig dit för att göra sig jobb.