Installation och funderingar kring detta

by Peter Larsson on August 10, 2013

sverige-solMånga har undrat över om det verkligen kan löna sig med solceller . Får man tillräckligt med soldagar för att kunna utnyttja energin till elektricitet och uppvärmning? Svaret är ja. Till och med i Norrland har man tillräckligt med sol för solenergi, ungefär lika mycket som i centrala Europa.

Naturligtvis varierar det mellan de olika system man kan installera. Om man vill ha ett mer effektivt system kan man investera i större verkningsgrad. Har man, till exempel, inte så mycket plats kan man alltså kompensera det med vilken typ av solcellssystem man väljer. Var man sätter solceller Västerås inverkar även på hur mycket el man får ut. På taket får man mer än om man installerar dem på en fasad eller balkong.

När man letar solceller i Uppsala kan man köpa till en hel del extra saker. De flesta är inte helt nödvändiga för elproduktion, men kan vara intressanta att ha ändå. En del tycker om att hålla koll på driftdata, och kanske publicera det på nätet, till exempel på en blogg. Man kan läsa av mätaren själv, men webbox gör det automatiskt. Likaså kan man köpa en sensorbox som mäter solinstrålningen och modultemperaturen. Mycket beror alltså på vad man själv är intresserad av.

Många företag säljer solceller Mälardalen i paketform. Man väljer vilken storlek man vill ha och hur mycket el man behöver. Sedan får man allt man behöver färdigpackat. Det finns, till exempel, speciella TV-paket. Dessa är speciellt tänkta för sommarstugor där man inte tillbringar så mycket tid på vinterhalvåret. Förutom att driva den energisnåla TVn kan man producera tillräckligt med el för belysning, pumpar och en hel del annat. Andra paketlösningar är tänkta för bodar eller utetoaletter. De ger tillräckligt med el för tillfällig belysning eller laddning av mobiltelefon, men inte mycket mer.

Solceller håller länge. Garantin är vanligtvis på 25 år vilket är en god indikation på livslängden. Det är alltså en långsiktig investering, men även ganska dyr. Eftersom man inte kan förutsäga hur mycket elpriserna kommer att vara om 25 år, eller ens om tio år, så är det svårt att säga hur mycket man kommer att spara. Om man får ett bra lån med låg ränta, tillsammans med ett statligt understöd eller bidrag, kan det bli mycket lönsamt. I tillägg väljer många att installera solceller för att skona naturen. Traditionella energikällor förorenar mycket och är beränsade. Solenergi är rent och med minimal förorening av naturen.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: