Vad sysslar egentligen Röda Korset med

by Peter Larsson on April 27, 2014

De allra flesta har hört talas om Röda Korset och vet att det är en hjälporganisation. I Sverige har de cirka 1 000 lokala kretsar, så det stora flertalet har någon i närheten av där man bor. Många känner också till Röda Korset frivilligarbete och att de är på plats där det behövs. Det finns många olika sätt att hjälpa till.

MU253-matserveringRöda Korset secondhandbutik i Bomhus har man 400 kunder på en bra dag och omsätter en hel del pengar. Lokalen på 1 000 kvadratmeter är full med olika saker, man har inget lager utan ställer ut allt direkt i butiken. Folk donerar saker, och ibland får man ett helt dödsbo. Här kan man alltså hitta allt mellan himmel och jord, och folk köper. Detta är ett sätt som Röda Korset hjälper till, eftersom verksamhetens överskott skänks till välgörenhet.

Det är inte små summor det handlar om med Röda Korset frivilligarbete. Röda Korset secondhandbutik i Bomhus skänker flera hundra tusen kronor om året till olika viktiga ändamål. Runt jul kan det vara Aldrig Ensam-kampanjen, andra gånger ges det till internationella konfliktområden eller var man ser att det finns behov. Tyvärr räcker det aldrig till, men Röda Korset ger inte upp utan fortsätter bara sitt arbete.

Röda Korset secondhandbutik i Bomhus är ett bra exempel på hur man samlar in pengar. Med 147 000 medlemmar och 32 000 frivilliga, bara i Sverige, kan man nå ut till människor på ett effektivt sätt. Andra aktiviteter inkluderar hjälp med skolarbete och läxläsning. Många utlänningar strävar efter att komma in i samhället och språkkurser samt andra utbildningar är grunden för detta. Röda Korset har också olika center för tortyrskadade där de kan få psykologisk hjälp att leva vidare. Röda Korset frivilligarbete omfattar allt detta, och mer därtill.

En annan aspekt av Röda Korset frivilligarbete är att påverka politiker och andra beslutsfattare att ändra på lagar och bestämmelser när det finns brister i samhället. Alla har lika rättigheter i teorin, men på grund av olika anledningar fungerar det inte alltid i praktiken. Detta gäller både för Sverige och i utlandet. Röda Korset är därför aktivt på dessa två sätt- att förhindra att problemen uppstår men sedan att stödja och hjälpa när de väl finns där. På lokal nivå kan man ofta finna något liknande Röda Korset secondhandbutik i Bomhus- en plats där man är till nytta för alla, både de som handlar och de som får hjälp.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: