Tänka på vid silverarbete – olika verktyg

by Peter Larsson on April 15, 2013

Många har börjat intressera sig för att arbeta med silver. Det finns kortare kurser man kan gå för att lära sig grunderna och prova på olika tekniker . Innan man köper verktyg för silversmide vet man då lite närmare hur mycket man vill lägga ner på det. verktyg

Det är viktigt med en bra arbetsplats för silverarbete. För det första behöver man tillräckligt med ljus och plats. Det är också en bra ide’ att ha alla verktyg för silversmide inom räckhåll, så en arbetsbänk med lådor är att rekommendera. För övriga verktyg beror det mycket på vilken form av silver man vill arbeta med och vad man vill tillverka.

För silverplåt behöver man ofta en bra såg. Man sätter fast plåten så den inte rör sig när man sågar. Efter att man sågat blir kanterna lite vassa och man måste fila ner dem. Man använder sig av olika grova filer för att få det bästa resultatet. Speciellt när man håller på med tunnare silverplåt så kan man göra olika design med en fil. Detta är de grundläggande verktyg för silversmide som man behöver.

När man arbetar med silvertråd kan man behöva lite andra verktyg för silversmide. En bra sax för att klippa av tråden, tänger för att böja och forma den som man vill. Även med silvertråd behöver man ofta ett skruvstäd eller liknande för att hålla fast arbetet. Speciellt när man tillverkar smycken, som ofta är ett petigt jobb med små delar.

Ett annat vanligt verktyg för silversmide är en hammare. Rättare sagt flera olika hammare eftersom man använder dem i olika moment av arbetet. En kulhammare, cicelörhammare och en klubba används ofta. Man kan forma och designa silvret på ett alldeles speciellt sätt med hammare. När det kommer till lite tjockare silver kan man behöva en huggkubbe att hamra över, det räcker ofta inte med en vanlig arbetsbänk.

Man löder och bränner vanligtvis silvret. Många silverföremål är gjorda av flera små delar som sätts ihop. De verktyg för silversmide man kan behöva här är en brännare, lödapparat och alla de saker som behövs för att det ska fungera bra. Till sist putsar man silvret, eller polerar det. Om man inte vill göra det för hand finns det maskiner för detta.

Om man bara vill pröva på en ny hobby, kanske man inte vill investera i alla dessa verktyg för silversmide. Då kan man skaffa sig ett startpaket som bara innehåller det mest väsentliga och se hur det går. Man kan alltid bygga på sin verkstad lite senare.

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: