Om olika kaminer och kakelugnar

by Peter Larsson on March 27, 2012

Det finns inget som slår en skön kamin när kylan biter på. Om du letar efter nya kaminer eller innebrasor

så finns det mkt att välja mellan. Det beror på vilken stil på brasan man vill ha, om det är kakelugnar man letar efter eller om det är något annat. Man måste också fråga sig vad man ska använda kaminer till, är det för att det ska se snyggt ut eller vill man faktiskt hålla värmen.

Dagens kakelugnar är mycket energi effektiva och vissa modeller kan värma upp hela hus. Kostnaden behöver inte vara så hög utan man kan få bra kvalite ganska så billigt nuförtiden. I kaminer kan man fråga sig vad de är gjorde av, om det är granit, tegel, sten, trä eller liknande.

Det finns inte mycket som är skönare än att sitta vid kaminer när det börjar bli kyligt en vinter. Man kan också spara på elektreciteten genom att använda en kamin. Det är dock viktigt att se till att huset är isolretat på et bra sätt, oavsett om man använder elektricitet eller eller kakelugnar. Visste du t.ex att om ett tak läcker så fryser det i taket och det fungerar som en omvänd isolation, vilket gör att det kyler ned huset istället för att göra det uppvärmt.

Hur uppstod då kakelugnar och kaminer? Under 1700-talet så fanns det en energikris då det inte fanns tillräckligt mycket ved. Anledningen till detta var på grund av järnverkens stora användning av trä. Sedan användes mycket till att värma upp bostadshusen med innefektiva spisar som slösade mycket energi. Över 80 procent gick rakt genom skorstenen.
Sveriges regering startade då ett forskningsprojekt där man försökte ta fram en mer effektiv spis. Så på 1800 talet så började kakelugnar att bli Sveriges vanligaste värmekälla.

En modern kakelugn kan vara gjord på ett sätt så att den kan förse element med värme. Ofta är kakelugnar prefabricerade och kan på ett enkelt sätt monteras snabbt på plats.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: