Olika typer av kaminer

Allmänt

Olika typer av kaminer

eldAtt pryda sitt hem på många sätt och göra det personligt är det många av oss som lägger ned mycket pengar på varje år, men vad är egentligen det bästa och det mest avkopplade sättet?

Jo, det är så klart att sätta in en kamin i vårt hem. Kaminen blir en möbel samtidigt som den ger ifrån sig värme och vi kan verkligen njuta framför brasan när vi vill. Vissa modeller är mest anpassade för att ge mindre värme och vissa för att ge en total uppvärmning. De kaminer eller braskaminer som vi skall kolla på idag är mest som ett komplement till din vanliga uppvärmning.

Tänk att komma hem en dag och du känner dig frusen och tänder en braskamin och känner hur värmen kommer på ett avkopplande sätt. Det är en otroligt härlig känsla som alla kan ha, även om du bor i lägenhet eller i en villa som redan har en skorsten. Braskaminer utan skorsten är den modell som man kan använda sig av om man inte har en skorsten. Man eldar helt enkelt med bioetanol vilket gör att ingen rök bildas och dessa kaminer börjar på några tusenlappar upp till flera tusenlappar. Dessa kaminer kan du även placera på tillexempel en balkong eller altan som exempel vilket är väldigt händigt.

När vi kommer till ”riktiga” typer av braskaminer så faller gjutjärnskaminer in i den kategorin, och där eldar man med ved och måste ha en skorsten. Dessa kaminer kan användas för uppvärmning och kommer i mindre modeller och även större beroende på ditt användningsområde. Det finns tillexempel mindre gjutjärnskaminer som man kan placera i sitt fritidshus, sommarstuga etc. och värma upp ytan eller så det större modeller som kan även värma upp hela hus.

Gjutjärnskaminer kräver dock ibland ett bygglov ibland så kontrollera detta med din kommun. Installationen skall även göras på ett godkänt sätt och skall även provtryckas och godkännas av en sotare. Installationen av gjutjärnskaminer görs med fördel av fackmän och tänk på att du kan dra av halva kostanden direkt med ROT avdraget, och du kan läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida.

Vare sig du bor i en lägenhet eller i villa så kan man idag njuta av olika kaminer, vilket är riktigt skönt. Välj efter ditt behov helt enkelt och tänk på att braskaminer som inte har skorsten blir ändå varma och måste placeras på en bra plats. Vid köp av kaminer som skorsten erfordras så tala prata gärna med din sotare innan du bestämmer dig. Har du redan en gammal typ av kamin så blir det så klart lättare, men det som är bra är att alla nu kan värma sig med hjälp av olika braskaminer.