Olika typer av gasfjädrar

Allmänt

Olika typer av gasfjädrar

fjädrarI vår industri så produceras det många olika saker och maskinerna går på högvarv, dag som natt och människor på företagen arbetar skift. Alla dessa maskiner har en sak gemensamt och det är att de inte fungerar utan underhåll, och vissa delar måste helt enkelt bytas ut ibland. Det går bara inte att köpa vad som helst utan man måste veta vilken typ av gasfjädrar som vi skall byta ut i det fallet som vi skall ta upp idag. Gasfjärdrar används till många olika saker och för att förstå riktigt funktionen så fungerar det på samma sätt som till en bil, och det är för att dämpa saker i produktionen så att allt flyter på.

Men nu är det inte allt och det finns gasfjädrar som är tryckande och de finns i olika längder. De flesta typer av gasfjädrar som finns kan man även anpassa till sitt ändamål. Det kan tillexempel vara att du skall producera någonting som man måste använda gasfjädrar till och kan därmed specialbeställa dem så att du får dem exakt som du vill.

Nästa typ kallas för dragande gasfjädrar och används många gånger i industrin för block. Denna typ finns också i olika längder och kan även specialbeställas. Blockerbara gasfjärdrar är en helt annan typ som fungerar på så sätt att den går att blockera. Denna typ finns i olika varianter där den ena har fjärdrar på båda sidorna och den andra varianten är istället stum på den andra sidan och är anpassade för olika av arbetsområden. Denna modell finns även i en variant som är stum på båda sidorna.

Till sist så finns det även rostfria gasfjädrar som används i väldigt speciella utrymmen som riktigt tuffa miljöer där vanliga gasfjädrar inte räcker till. För att allt skall fungera på ett bra sätt så måste även anslutningar och fästen till respektive gasfjäder också bytas ut, men det gör man samtidigt för att allt skall passa och fungera tillsammans under hela livstiden. Precis som med allt annat så beror det hur mycket stryk som gasfjädrar råkar ut för som är beroende på hur lång livstiden blir.

Nu kanske ni vet hur ni skall börja och kanske även också förstå hur många olika typer av gasfjädrar det finns. Det är inte bara utan det finns olika längder och de som är anpassade till olika saker inom industrin. Förhoppningsvis så har ni lärt er något nytt och vet lite mer och skall ni själv producera något så vet ni i alla fall var ni skall börja.