Olika sorters kaminer

by Peter Larsson on January 9, 2014

Innan man skaffar en kamin ska man ta sig en funderare och se på hur man kommer att använda den. Det finns braskaminer för alla sorters behov och man kan därför få precis den man föredrar. Vattenmantlade kaminer förvandlar veden till varmt vatten som man sedan kan använda på olika sätt. Man kan alltid ställa frågor i butiken, de vet hur de olika kaminerna fungerar.

MU32-vedträdMånga idag satsar på pelletskaminer i Stockholm. De är lätta att använda och tar i stort sett hand om sig själva. Man laddar dem med träpellets, som är små bitar av sammanpressat spån. Eftersom de har en låg fuktighet kan man få ut mer värme per kilo än med vanlig ved. Dessa pellets matas fram av en anordning som mäter av när det behövs, vilket leder till en jämn eldning.

Det finns vattenmantlade kaminer som eldas med pellets. Detta vatten kan sedan användas som sanitärt varmvatten eller till att värma upp elementen. Andra pelletskaminer i Stockholm har en fläkt, vanligtvis på framsidan av kaminen, som gör att den varma luften cirkulerar och sprids längre bort. Det finns även varianter som använder fläktar för att sprida värmen genom kanalanslutningar till andra delar av huset.

De flesta braskaminer idag är en kombination av nytta och nöje. Man vill inte ha en eldstad bara för att det är mysigt. Samtidigt är det synd att elda med ved och inte kunna njuta av brasan. Därför har man skapat flera olika modeller med glasluckor, och med en snygg design. Dessa kan man lätt ha stående i ett elegant vardagsrum, de bidrar faktiskt till en trevlig heminredning. Vare sig det handlar om vattenmantlade kaminer eller de som bara använder varm luft, kan de bidra till trivselfaktorn i hemmet.

Det är lätt att ta hand om pelletskaminer i Stockholm. Man behöver bara göra rent luckan då och då under högsäsongen. När man sedan har gjort slut på en pall med pellets bör man rengöra kaminen, men det tar inte alls lång tid. Moderna braskaminer är utvecklade med tanke på att man inte stannar hemma och tar hand om eldningen hela dagen. Istället läser en pelletskamin, till exempel, av temperaturen och laddar in ny pellets om det blir för kallt. Detta gör att man kan komma hem till ett varmt hem, vilket är bra för både huset och familjen. En del värmer upp hela huset med ved eller pellets, medan andra använder det som ett komplement till eluppvärmning.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: