Hjälp för att starta en aktivitet

by Peter Larsson on October 21, 2013

Med dagens ostadig ekonomi försöker allt fler sig på att jobba som frilansare. Med lite fantasi och färdigheter kan man kanske hitta en nisch som inte är fylld och bygga upp en verksamhet. Det kan ibland vara lite svårt att komma igång, det är mycket att tänka på. Man kan dock göra en del saker för att underlätta för sig själv.

MA255-starta eget företagAtt starta verksamhet utan f-skatt låter omöjligt men man kan faktiskt göra det helt lagligt. Man fakturerar genom ett annat företag, och använder deras f-skatt nummer. När sedan fakturan betalas, drar de sin avgift. Detta innebär att man inte behöver tänka på skatter eller arbetsgivaravgifter. Allt tas om hand av denna firma, som agerar som en temporär arbetsgivare.

Om man är arbetslös och vill starta eget kan man få aktivitetsstöd. Man måste uppfylla vissa kriteria, till exempel ska man vara över 25 år gammal. Men en del tycker det är lättare att starta verksamhet utan f-skatt, och försöka sig på som frilansare först. När man sedan förstår hur allt fungerar och känner till lite mer hur marknaden ligger, kan man ta steget fullt ut och skaffa sig en egen f-skattsedel.

De flesta arbetsgivare idag är intresserade av att veta om man betalar in skatt som frilansare. Annars kan de hamna i en knepig situation där de har ett betalningsansvar. För att undvika komplikationer vill de inte anställa frilansare. Men om man kan visa dem att alla skatter och avgifter betalas in, genom att fakturera med ett f-skattnummer, blir det en helt annan situation. Det är lättare att få tillfälliga jobb eller konsultationer.

Det finns många fördelar med att jobba som frilansare. Förutom att det ofta är svårt att hitta fast anställning, kan det också ge en frihet att jobba med något man tycker om. Inom vissa yrkesgrupper är det mer vanligt med konsultjobb eller tillfälliga gig. Bland annat är detta något som många journalister och musiker känner till.

Man kan alltså starta verksamhet utan f-skatt och känna sig fram lite. Om det bara handlar om extra jobb, eller man kan fortsätta med tillfälliga konsulteringar, kanske det räcker. Annars kan man ansöka om f-skattsedel och skapa ett nytt företag. Många företag hyr helst in personal som kan skicka en faktura med f-skattnummer. De vill inte anställa någon permanent och behöva betala arbetsgivaravgift. Det finns alltså ganska stora möjligheter för den som vill försöka sig på att frilansa.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: