Att komma igång med ny verksamhet

by Peter Larsson on November 23, 2013

Många drömmer om att jobba för egen räkning. Att slippa tjäna pengar åt andra utan istället kunna bygga upp ett eget företag, kanske arbeta med något man verkligen tycker om. Ofta är problemet av ekonomisk natur eftersom det kostar ganska mycket att starta eget. Det finns också en hel del lagar och regler man måste följa, för att inte tala om skatt och avgifter. Allt detta kan verka överväldigande i början.

MA355-egenanställning

För att kunna klara av en egenanställning finns det idag olika alternativ. En av de vanligaste är att ställa ut en frilans faktura, genom ett finansbolag. Detta gör att man kan börja jobba på sidan, utan att behöva gå igenom hela processen med att starta ett eget företag. Många klienter vill inte ha problemet med att anställa någon som inte har egenanställning. Det betyder en hel del kostnader och extra arbete för dem. Att kunna erbjuda sina tjänster med bifogad faktura är därför ett stort plus när man vill komma igång.

Frilans faktura innebär att man kan ta ett gig eller extra jobb, fakturera kunden och få betalt. Normalt skulle detta inte gå att göra utan att registrera sig och ha f-skattsedel. Men man kan nu ha egenanställning och använda sig av ett annat bolag för registreringsnumret. De ser till att skatt, avgifter och diverse försäkringar blir betalda. För denna tjänst betalar man en avgift, vanligtvis en viss procent av fakturabeloppet.

Ibland kan man välja mellan olika alternativ när det kommer till frilans faktura. Antingen kan man vänta på att kunden betalar, de har ofta 30 dagar på sig. Annars kan man få betalat direkt, av finansbolaget. När kunden sedan betalar fakturan tar de hela beloppet. Ibland kan de välja att vänta tills kunden betalar för att de bedömer fakturan något riskfull. Det kan till exempel vara om man fakturerar ett företag i utlandet eller liknande situationer.

Egenanställning med frilans faktura kan vara starten för en lång och lukrativ verksamhet. När man väl har lyckast få in en fot i branschen kan det vara lättare att bygga vidare därifrån. En del fortsätter att ta mindre jobb eller konsultationer, och fakturerar genom ett finansbolag. Andra tar steget fullt ut och registrerar sig med eget företag, får en f-skattsedel och kan börja fakturera själva. Det kan vara lättare att ta detta steg om man redan har byggt upp en kundkrets och visat vad man går för.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: